Fodbold er en af verdens største og mest populære sportsgrene og har i lang tid oplevet en stigende popularitet i USA. Denne stigende popularitet har haft stor betydning for de amerikanske fodbolds-ligaers udvikling hvor de bedste rækker, herunder, MLS (herrer) og NWLS (kvinder) har formået at tiltrække sig en del af den opmærksomhed og fokus som har tilsmilet NBA, NFL og MLB i århundreder i USA.

På nuværende tidspunkt er antallet af unge der spiller fodbold i USA højere end nogensinde før og har endda overhalet andre populære sportsgrene, som for eksempelvis basketball, ishockey og baseball flere steder i USA.

Den voksende fodboldfankultur i USA har betydet at der bliver investeret større finansielle beløb i sporten. Den nyligt underskrevne TV-aftale imellem NBC og Premier League til en værdi af næsten 3 milliarder amerikanske dollars i 2022, er et symbol på udviklingen. En udvikling som ikke blot skaber flere unge fodboldspillere i USA, men grundlæggende flytter rundt på hierarkiet blandt de 5 store sportsgrene i USA, som historisk set har samlet masserne i Nordamerika.

Hvorfor udvikler fodbolden sig i USA?

Der er mange grunde til at fodbolden udvikler sig i USA. Store franchises med store økonomiske muskler har igennem de seneste 10 år – specielt i MLS – været i stand til at lokke mange europæiske fodboldikoner til USA. David Beckham, Frank Lampard og Andrea Pirlo er blot et par af de nævneværdige og de profilerede navne har været medvirkende til at rykke ved interessen for de amerikanske fodboldligaer. I takt med at spillere som David Beckham og Frank Lampard fik deres debuter i MLS, begyndte interessen for at se dem og deres hold – ikke blot på stadion – men også i TV, helt naturligt at stige.


Større og bedre Tv-aftaler med store stationer som ESPN og NBC har i de senere år bidraget til et højere seertal og har udbredt amerikanernes mulighed for at se fodbold. Det har givet dem lyst til mere – hvilket kan læses direkte ind i den voksende størrelse på TV-aftalerne selvsamme stationer senest fornyede med Premier League i 2022 og som først begyndte national dækning i 2009-2010. USA har været bagud længe.

Med det stigende kendskab til fodbolden som en substitut til fx basketball og amerikansk fodbold, har fodbolden vundet meter på dets tilgængelighed. Du har kun brug for en, rund bold for at spille – så en stor del af USA har prøvet det. Alt dette drypper ned igennem fodboldens økosystemer i USA. Ned til klub-, high school- og college-fodbold som oplever alt det gode ved den stigende interesse for professionel fodbold i USA.

Professionel fodbold i USA

Det professionelle ligasystem i USA kandiderer til et af de mest forvirrende overhovedet. Med en struktur som er langt fra det Europæiske kan systemet været svært at forstå hvis man ikke selv har været i det.

Mange fra Skandinavien og Europa ved ikke at de store amerikanske sportsligaer (NBA, MLS, NFL, MLB og NHL) ikke har et oprykning/nedrykningssystem. Hold fra de store amerikanske sportsligaer( det fungerer faktisk også sådan på college i USA) rykker hverken op eller ned baseret på deres præstationer i den givne sæson og har i udgangspunktet en fast plads i den liga, som de er placeret i. Det er ikke præstationer i en specifik sæson som dikterer holdets placering i Division 1 eller 2, men i højere grad forskellige andre aspekter som økonomi.

1. Åbne ligaer (Europa)

De åbne ligaer har opererer med op-og nedrykning. Holdene i bunden af rækken rykker til en lavere rangeret liga, samtidigt med at de bedste hold rykker til en højere rangeret liga efter hver sæson. Det er systemet man kender i i Europa – helt simpelt.

Denne ‘åbne’ tilgang giver alle hold, uagtet historie og økonomi, en teoretisk mulighed for at vinde den bedste liga og spille imod de bedste hold. Det europæiske system giver alle klubber muligheden for at flyve højt, hvis de også er forberedt på at falde dybt såfremt deres investeringer i fx oprykning fejler.

1. Lukkede ligaer (USA)

De lukkede ligaer sikrer større stabilitet for klubberne. Det er langt lettere for dem at estimere indtægter og udgifter og klubber samt investorer kan være sikre på at de har en plads i ligaen. (såfremt de kontinuerligt overholder andre kriterier)

Den helt åbenlyste ulempe er de begrænsede pladser i de bedste ligaer og at sportslige præstationer bliver sekundære i det store billede.

Competitive balance

De amerikanske sportsligaer placerer restriktioner på klubbernes forbrug og budget for at sikre konkurrencemæssig balance.

Competitive balance betyder at alle hold i den givne liga skal have en realistisk chance for at vinde den. Effekten er at der fx ofte er skiftende vindere hvert år i Super Bowl eller i MLS – i modsætning til i Europa hvor de samme 1-3 klubber ofte er vindere ved sæsonens afslutning.

De to vigtigste regler i dette henseende er:

 • Salary Cap

Sætter begrænsninger for hvor mange penge klubberne kan bruge på spillerlønninger.

 • The Draft

De lavest rangerede hold i den forgående sæson vil have mulighed for at vælge først, når nye, unge og berettigede talenter er klar til den bedste række. Dette sikrer at disse hold har den største chance for at få de bedste fremtidige talenter og sørger herved for konkurrencemæssig balance.

De store forskelle på ligaerne i USA og Europa

I de europæiske ligaer har klubberne traditionelt været medlemmer af den givne liga, og har intet ejerskab haft over den. Denne tradition ændrer sig markant og Englands Premier League er et godt eksempel. I Premier League ejer de 20 hold som er involveret i rækken på det givne tidspunkt det private selskab, som Premier League er. Resultatet er at ejerskabsstrukturen ændrer sig hvert år.

I det nordamerikanske sportssystem, er ejerne af klubberne/franchisene ligeledes de eksklusive ejere af ligaen – fx MLS. De har en privat ejerstruktur. Ejerne har en klar og defineret ret til at til at beslutte hvilke klubber der skal være involveret i ligaen. Her udpeges der også en kommissionær, som har fuld autoritet til at foretage beslutning på vegne af ligaen – reelt fungerende som en CEO.

De Store Forskelle På klubberne I USA Og Europa

I mange tilfælde er europæiske klubber stadig ‘klubber’ eller foreninger. Offentligt ejede foreningsinstitutioner.

Tænk på 50+1-reglen i den tyske bundesliga. Hvis en klub vælger at blive et privat eller offentligt børsnoteret selskab, må kommercielle investorer ikke eje mere end 49 % af selskabet. Hele pointen er at private investorer ikke kan overtage klubber og påbegynde initiativer der prioriterer profit over fans og supporteres ønsker.

Sammenlign dette med sports-systemet i USA igen. Her er holdene privatejede franchises. Ikke klubber eller foreninger og opererer med et helt andet mindset. Det betyder fx at ejere let kan flytte holdet til en ny by, måske en ny liga, hvis der er sandsynlighed for at det vil generere flere indtægter. Noget som er umuligt og helt utænkeligt i Europa.

Tjek alle de amerikanske ligaer her!

 

Du kan trykke på dem hver især og læse lidt mere om dem:

 

Ligaer i USA (herrer)

Major League Soccer (MLS): Den største fodboldliga i USA. Ligaen startede ud med 10 hold i 1996, men er siden vokset til 26 hold. Mange af de største fodboldstjerner igennem tiden, som for eksempel Wayne Rooney, Thierry Henry, Frank Lampard har skrevet kontrakt med MLS.

En af de største fodboldligaer i USA og tidligere kendt som United Soccer League (USL) & USL Pro. Helt officielt er ligaen karakteriseret som en Division 2 række – dvs. et niveau under MLS, men har generelt en stor fanbase og et højt niveau hvoraf fx. Chelsea FC-legenden Didier Drogba senest har spillet for Phoenix Rising FC, som er et tophold i USL Championship.

USL1 er en professionel liga som igennem skiftende navne har eksisteret siden 2005. De er helt officielt kategoriseret som en division 3-liga og tæller 11 hold, som spiller 30 kampe på en sæson + playoffs.

Historisk set har ligaen fungeret som et sted hvor MLS-hold såsom Inter Miami CF har placeret deres reservehold for at blive matchet kontinuerligt og på højt niveau, men med nye tiltag fra MLS ligner USL1 mere et bud på en række som er niveaumæssigt lige under, men i tæt forbindelse med USLC.

NISA er en professionel fodboldliga i USA. Ligaen er en division 3-række, såsom USL1 og begyndte at spille i 2017. NY Cosmos er et af de 8 professionelle fodboldklubber i denne række – her spillede brasilianske Pele i gamle dage!

MLS Next Pro er en ny liga i USA og Canada som er tæt affilieret med MLS. Ligaen begynder i år 2022 og starter ud med 21 hold. 20 af disse er reservehold for MLS-klubber og ligaen kommer til at være kategoriseret som en division 3-række som NISA og USL1. Som navnet på ligaen antyder, er pointen at skabe en mere farbar og oplagt vej til det højeste niveau indenfor professionel amerikansk fodbold (soccer) for de mange nationale og internationale talenter.

USL2 er en amatørliga for College-spillere som kører fra Maj til August hvert år. Mange professionelle MLS klubber har U23-hold som spiller i denne liga, og det er en fantastisk mulighed for college spillere at udvikle sig, spille sammen med nogle nye holdkammerater og rejse rundt i et andet område af USA via fodbolden. Vores founders Gustav Fink-Jensen og Marcus Nordgard brugte en sommer hvor de spillede i denne liga for henholdsvis San Francisco City og San Francisco Glens. Her fik de muligheden for at spille sammen med nogle talentfulde spillere fra Stanford, UCLA, Berkeley etc. samtidig med de rejste op og ned af den Californiens kyst for at spille kampe.

Ligaer i USA (kvinder)

NWSL er en professionel kvindefodbold liga under en ledelseskontrakt med United States Soccer Federation. På toppen af ​​det amerikanske ligasystem repræsenterer NWSL sportens højeste niveau i USA. De har spillere som, Lynn Williams, Kailen Sheridan, Tziarra King, Savannah Mccaskill og Rachel Daly.

UWS1 er en semi-professionel række som blev skabt i 2015. Den bedste af disse består af 45 hold fordelt udover 6 regioner. Den er kategoriseret som en division 2-række og ligger lige under NWSL. Det er ofte her, nogle af de unge talenter der er gået under radaren eller har haft en sen udvikling, kæmper om en plads i NWSL og om en status som fuldtidsprofessionel.

UWS annoncerede starten på League Two i sommeren 2020. En ny udviklingsliga for spillere i U20-U23-kategorien og den officielle liga for reservehold i UWS1. Hele pointen med ligaen er at give flere udviklingsmuligheder til en bredere vifte af spillere igennem reserveholdsmuligheden.

WPSL er en amatørliga – den bedste af slagsen i USA, og har eksisteret siden 1998. Med 135 aktive hold fordelt på 13 divisioner er det en af de største rækker i hele verdenen.

Du kan læse meget mere om hvordan college fodbold i USA fungerer lige her.
Hvis du er fodboldspiller og er bare det mindste interesseret i hvad College og Fodbold i USA er for en størrelse, må du ikke tøve med at række ud til os!

Tusind tak for at læse med!
//NSSA-teamet

Tag fat i os her!
 • August indeholdt blandt andet, nye atleter der blev sendt afsted, NSSA-derbys, skader og media day.

  Læs mere
 • Vi gør dig klogere på hvordan en typisk preseason for student athletes på College i USA fungerer.

  Læs mere
 • Bliv klogere på de vigtige forskelle på gymnasielivet og College i USA lige her.

  Læs mere
 • August indeholdt blandt andet, nye atleter der blev sendt afsted, NSSA-derbys, skader og media day.

  Læs mere
 • Vi gør dig klogere på hvordan en typisk preseason for student athletes på College i USA fungerer.

  Læs mere
 • Bliv klogere på de vigtige forskelle på gymnasielivet og College i USA lige her.

  Læs mere
 • Lidt om kvote 2 og al det akademiske værdi som et College-ophold i USA kan give dig.

  Læs mere
 • August indeholdt blandt andet, nye atleter der blev sendt afsted, NSSA-derbys, skader og media day.

  Læs mere
 • Vi gør dig klogere på hvordan en typisk preseason for student athletes på College i USA fungerer.

  Læs mere
 • Bliv klogere på de vigtige forskelle på gymnasielivet og College i USA lige her.

  Læs mere
 • Lidt om kvote 2 og al det akademiske værdi som et College-ophold i USA kan give dig.

  Læs mere